Recept moje mame iz 80’tih godina XX veka. Mi smo ovaj kolač zvali baklava, ali se plašim da bi se stručnjaci za istu veoma naljutili na mene kada bih ga nazvala baklava. Liči, no ipak nije baklava u pravom smislu. Da je ukusan i da ga svi vole ne treba ni pominjati. Spada svakako u kategoriju kolača koju jedan moj prijatelj zove “zaliveni”. Lako se pravi i brzo jede.
Potrebno je:
400 gr tankih kora, 200 gr mlevenih oraha, 1 kg šećera, 1 limun, 2 dl jogurta, 2 dl ulja, 4 jaja, 1 prašak za pecivo i 100 gr suvog grožđa ko voli (moji ukućani ga ne vole pa ga ja ni ne stavljam).
Kako se sprema:
Od 1 kg šećera uzeti 1 čašu od 2 dl šećera i sa njim električnim mikserom umutiti jaja, dodati jogurt, ulje, orahe i prašak za pecivo, pa na kraju umešati kašikom suvo grožđe.
Pleh srednje veličine, a dublji premazati uljem pa staviti koru (ako je kora veća od pleha malo je zgužvati) i premazati filom, tako redom stavljati po jednu koru i premazivati je sa filom. Poslednju koru, naravno ne premazivati.
Kako se peče:
Nafilovanu baklavu iseći na komade (ne suviše velike) i staviti da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni C. Peći 20 minuta do pola sata, to već zavisi od rerne, ali da kore dobiju lepu zlatastu boju (na mestima gde je fil iscureo dok je baklava sečena biće tamnije, ali ništa ne smeta bez panike).
Kako se naliva:
Kada je pečena izvaditi baklavu iz rerne i staviti je da se hladi (ne pokrivati je ni slučajno). Za to vreme u šerpu od 2 l sipati preostali šećer i 2,5 dl vode i pustiti da prokuva, neka vri dok ne počne da se razbistrava, tada dodati kolutove limuna i ostaviti da baci još koji ključ. Tim sirupom preliti baklavu i ostaviti da se lepo upije.
Fotografije – Majda Sikošek
33