ISHRANA U IZOLACIJI

Virus i izolacija

Koliko je život nepredvidljiv, kako nas često iza ugla čekaju nenadana iskušenja pokazalo se i ove, 2020, godine. Početak je naizgled bio kao i svaki drugi, uz slavlja i odlučivanja o novim počecima, a onda je sve zadesila neverovatna vest da se u Kini pojavio neki novi virus, tačnije mutacija jednog poznatog virusa, o kome se zapravo ništa ne zna, širi se neverovatnom brzinom, mnogi umiru, a opet neki prođu kao da im ništa nije bilo.

Prvo je sve delovalo kao priča iz dalekih krajeva, nešto što se dešava nekom drugom i nema nikakve veze s nama, osim što izaziva čuveno „cccc…“ kod čitanja/gledanja/slušanja vesti. Onda je virus stigao tu relativno blizu, do Italije. Odjednom, preko noći cela Italija bila je zaključana. Na ulicu se može samo do prodavnice po neophodne namirnice i do apoteke. Zdravstveni sistem se urušava, umiru oboleli. Ponovo je delovalo da je dovoljno daleko i da je došlo do neke greške i da će evo sada da prođe.

Na kraju je virus stigao i do nas i evo nas treću nedelju u izolaciji. Na ulice se može u kratkim periodima tokom dana, pre svega u nabavku, oni koji idu na poslove van dozvoljenog vremena za izlaske imaju posebne dozvole, stariji od 65 godina ne smeju iz svojih stanova uopšte osim u kratkom periodu ranom zorom i to opet samo zbog nabavke.

Svi smo se našli u nesvakidašnjoj situaciji prepunoj izazova. Navikavamo se na rad od kuće, na celodnevni boravak u zatvorenom, na manje kretanja. Jedan od izazova je i kako se pravilno hraniti u ovim okolnostima, da bi ojačali imunitet, sačuvali zdravlje, izbegli dodavanje kilograma…

O izazovu pravilne ishrane tokom izolacije razgovarala sam sa Sanjom Miloradović iz Fit Bara, restorana zdrave hrane čiji moto je „Ne želimo da jedete zdravu hranu zato što morate, već zato što je ukusna“.

fit bar 09

Suočavanje sa izazovima

LEPOTA ŽIVOTA: Kako se hraniti u izolaciji

Ostanak kod kuće zbog nastale situacije, na polju zdrave ishrane, ima svoje prednosti. Pre svega imamo vremena da jedemo redovno, nema jurnjave zbog koje preskačemo obroke. Imamo više vremena da se posvetimo zdravoj ishrani i sami pripremamo hranu, što je i najzdravija opcija. Mali trik – ako prilikom kupovine dobro izaberemo, bićemo pošteđeni iskušenja kod kuće.

20191102-IMG_2219-2

Neki doktori ne preporučuju da se u ovom periodu ishrana dramatično redukuje i menja, kako bi organizam bio što spremniji za borbu. Ljudi su u zatvorenom, kreću se mnogo manje nego inače, retki vežbaju. Pođimo od toga koliko je kalorija u ovim uslovima preporučljivo.

Opterećivanje brojem kalorija nije preporučljivo, važno je jesti umereno, bez prejedanja, naravno uz izbegavanje “praznih kalorija” iz nutritivno bezvrednih namirnica (sokovi, slatkiši, grickalice). U ovom periodu, ishranu bi trebalo obogatiti svežim povrćem i namirnicama bogatim omega3 masnim kiselinama.

Fizička aktivnost je poželjna i izvodljiva i u kućnim uslovima, posebno sada kada nedostatak vremena nije izgovor.

Različiti su pristupi pravilnoj ishrani i ritmovima pravilne ishrane. Od više manjih obroka dnevno do toga da se čak jede 1 puta dnevno. Šta nam vi preporučujete?

Naša preporuka jesu 3-4 manja obroka sa pauzama između obroka oko 4 sata.

Kako iskombinovati dobro izbalansiran obrok i koju hranu jesti ujutru, koju tokom dana, a koju uveče?

“Idealan tanjir” možemo podeliti u 4 sekcije, nešto manje od polovine tanjira pripada proteinskim namirnicama (meso, jaja) ostatak tanjira pripada lisnatom neskrobnom povrću (zeleno, crveno povrće) i zdravim ugljenim hidratima (kuvanom pirinču, žitaricama, mahunarkama), neznatna količina pripada zdravim mastima (ulja, semenke, orašasti plodovi, sirevi).

U večernjim satima neophodno je izbaciti unos zdravih ugljenih hidrata i masti, a obrok svesti na proteine i lisnato povrće.

Kod vegeterijanske/veganske ishrane glavnu ulogu preuzimaju proteini biljnog porekla: soja, sočivo, pasulj, kinoa, leblebije, seitan, pečurke…

fit bar 19

Na kraju pitanje koje mnoge, a posebno mene, uvek žulja: šta sa slatkišima?

Ako se u velikoj meri pridržavamo pravila zdrave ishrane, neće biti veliki zločin ako jednom ili dva puta nedeljno počastimo sebe nečim slatkim u ograničenoj količini. Poželjno bi bilo da je taj slatkiš napravljen u našoj kuhinji, bez ili sa što je manje moguće industrijskih sastojaka.

Porcija voća za užinu pomaže da prebrodimo ostale dane bez slatkiša.

Fotografije – Fit Bar

website: fitbar.rs

IG: @fitbar.rs

IMG_1795

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano, Slatko and tagged , , , , , , , , , , , .