KAMP OMLADINSKE UMETNIČKE MREŽE

Prednost druženja sa novinarkama je u tome što uvek postoji mogućnost da tokom kratke posete njihovom gradu završite na zanimljivim mestima, događajima; saznate nešto novo i otkrijete da postoje dva sela imena Jelašnica, jedno je blizu Niša na putu ka Sićevačkoj klisuri pa se pre toga skrene i eto vas u Jelašničkoj klisuri; a druga, bitna za ovu priču je u knjaževačkoj opštini, na putu od sela Minićeva ka Knjaževcu.

Put u selu Jelašnica kod Knjaževca

Prošle 2021. godine, u okviru evropskog projekta prekogranične saradnje, po prvi put je organizovan Kamp omladinske umetničke mreže u Etno kompleksu u selu Jelašnica. Na kampu je učestvovalo 30 dece iz Bugarske i isto toliko iz Knjaževca i okoline. Imali su mogućnost da učestvuju u radu 6 različitih radionica.

Druženje i učenje je trajalo dve nedelje i toliko je bilo uspešno i za kreativne duše knjaževačke opštine zanimljivo da je nakon završetka projekta lokalna samouprava Knjaževca uz koordinaciju Doma kulture odlučila da i ove godine organizuje nov kamp, ali ovoga puta sa nešto skromnijim sredstvima u manjem obliku. Učesnici su iz Knjaževca i okoline, ima ih 30 u 3 radionice: slikarskoj, muzičkoj i radionici za fotografiju.

Detalj Etno kompleksa

Smešteni su na istom mestu, a nova znanja, iskustva i prijateljstva će razmenjivati šest dana, umesto prošlogodišnjih dve nedelje.

Kako je jedna od prijateljica novinarki ’po službenoj dužnosti’ išla da snimi Kamp omladinske umetničke mreže, ukazala se idealna prilika da Lepota života porazgovara sa učesnicama radionice za fotografiju.

Pripreme za snimanje emisije za ZA media

Važno je reći da su svi učesnici i sve učesnice potpisnici ovih redova ulili neverovatnu dozu optimizma i vere, da uprkos svemu možda svetlo sine na kraju tunela. Pametni, talentovani, kreativni, veseli, a pre svega zainteresovani. Kroz razgovor van, a i ispred kamere, umeju vrlo jasno i lepo da opišu šta ih je to privuklo da se prijave.

Za polaznice radionice za fotografiju Loru Jovanović, Anu Ranđelović, Jovanu Cvetković i Janu Milosavljević važna je razmena iskustva i važno je da nauče nešto novo.

Lora je buduća studentkinja arhitekture pa je zanima, ono što zovemo, arhitektonska fotografija, a selo Jelašnica ima zanimljivih i izazovnih objekata.

Polaznica radionice za fotografiju – Lora Jovanović

Jovana i Jana su kroz rad sa različitim vrstama fotografije otkrile da im je reklamna fotografija zanimljiva, ali ne samo zanimljiva već zapravo i korisna – obe su učenice ekonomske škole gde između ostalog uče i o promociji proizvoda.

Polaznica radionice za fotografiju – Jovana Cvetković

Ani je posebno važno što ih ima više polaznica i polaznika, jer to doprinosi razmeni iskustva, saradnji i bržem učenju, a raduje se novim znanjima.

Polaznica radionice za fotografiju – Ana Ranđelović

Jana je prošle godine pohađala i radionicu fotografije u njihovoj školi, radionicu koja ih je u stvari uvela u svet analogne fotografije, radionicu na kojoj su naučili ne samo da fotografišu analognim foto aparatima već i da sami razviju i naprave fotografije.

Polaznica radionice za fotografiju – Jana Milosavljević

Sve četiri su saglasne da im je fotografisanje zanimljivo i da na taj način šire svoju kreativnost.

Da bi rad bio kvalitetan i odmor mora da bude kvalitetan

Zoran Jocić, grafički web dizajner, ponovo se ove godine našao u ulozi mentora na radionici za fotografiju. Raduje se što i ove godine učesnici ovogodišnjeg Kampa omladinske umetničke mreže pokazuju interesovanje i spremnost da uče, a to je priznaćete najvažnije za uspeh bilo koje vrste.

Mentor radionice za fotografiju – Zoran Jocić

Svi mladi ljudi koji su se našli na ovom Kampu očarali su me svojim talentima, a za kraj su nam učesnici muzičke radionice priredili pravu poslasticu pevajući „We are the champions“ – i jesu svi oni su naši šampioni, a sa njima i njihovi roditelji i mentori na ovom šestodnevnom učenju uz druženje jer ih inspirišu i podržavaju njihove talente i snove.

Fotografije M. Sikošek

Kroz selo Jelašnica

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Istorija umetnosti, Putovanja, Umetnost.