EGZOTIČNI KARFIOL

Na rang omiljenog povrća karfiol kod mnogih ne zauzima visoko mesto, a kod nekih se ni ne nalazi na toj listi. Retko je gost na domaćim trpezama, osim zimi kao sastojak u turšiji. Ne sećam se da sam iada čula nekoga da kaže da baš voli karfiol, a puno puta sam čula kako se ljudi žale na neprijatni miris „kuvanja karfiola“. Eto ja spadam u retke koji ga vole i rado jedu, te se na našoj kućnoj trpezi karfiol često sreće. Ovoga puta podeliću sa vama recept koji je mnoge karfiol-skeptike naterao da promene mišljenje – Egzotični karfiol.

3

Potrebno je:

1 karfiol srednje veličine, samo cvetići (može se početi i od manjeg za probu), 2 kašike maslinovog ulja (od komine), 1 kašičica semenki slačice, 1 kašičica kima, ½ kašičice kurkume (prah, može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane), 3 ili 4 čena belog luka (zavisno od veličine i od toga koliko neko voli beli luk), 1 konzerva paradajz pelata, 1 zelena ljuta papričica ili feferona, soli po ukusu.

Kako se priprema:

Karfiol iskidati na cvetiće. U lonac staviti dosta vode i posoliti je. Kada voda provri staviti karfiol i blanširati ga 3 minuta. Ni slučajno duže jer se ne sme prekuvati. Procediti ga, staviti u hladnu vodu, pa opet procediti. Na taj način se u potpunosti zaustavlja proces kuvanja.

U tiganju zagrejati ulje (ne suviše) pa staviti semneke slačice i kim da se zagreju, mešati ih da ne zagore. Izmaknuti tiganj, smanjiti jačinu ringle, dodati seckani (ili u presi zgnječeni) beli luk i seckanu papričicu pa vratiti na vatru i mešati da ne zagori. Ne dugo koliko da se i oni zagreju i lepo sjedine.

Izmaknuti tiganj dodati kurkumu, karfiol i paradajz pelat (koji se malo varjačom zgnječi). Pojačati vatru vratiti tiganj, posoliti. Mešati na vatri da se karfiol i paradajz lepo sjedine sa začinima.

Napomena:

Služi se odmah, mada moram priznati da je veoma lepo i hladno.

Fotografije – Majda Sikošek

 4

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *