Ovaj hleb je definitivno najbrži za spremanje i neodoljiv apsolutno. Pri svemu tome može da stoji bar pet dana i ništa mu ne fali, naprotiv. Recept je inače sa stranice BBC Food.
Potrebno je:
250 gr belog brašna, 250 gr raženog/ječmenog brašna, 1 kašičica sode bikarbone i 1 kašičica soli, 420 ml mleka sa 0,5% mlečne masti ili 110 ml vode i 110 ml mleka (u orginalu se koristi buttermilk).
Kako se sprema:
Rernu uključiti da se greje na 200 stepeni C. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje.
Izmešati brašna, sodu bikarbonu i so, pa dolivati tečnost i mešati varjačom da se sjedini.
Izbaciti na dobro pobrašnjenu površinu pa prebacivati po brašnu, ne mesiti ni slučajno, samo prebacivati da se lepo sve slepi. Ja za tu priliku koristim tzv. poslastičarsku špahtlu (moja je metalna, ali može biti i plastična).
Formirati kuglu koja se blago pritisne da se poravna, ‘zakrsti’ i stavi u pripremljen pleh. Pospe se malkoc raženim brašnom i ubaci u zagrejanu rernu.
Peći 30 minuta, izvaditi i staviti hleb na rešetku da se dobro ohladi.
Prijatno.
Fotografije Majda Sikošek