ALZAŠKI LONAC

Recept koji sledi je vrlo jednostavan, sastojci su uobičajeni ali su iskombinovani malkoc drugačije, sve u svemu po svedočenju ukućana izuzetno ukusna stvar.

Ovo jelo sam jedno vreme vrlo često pravila, a onda je palo u zaborav. Setih ga se skoro prelistavajući jedan od mojih najomiljenijih kuvara „Novi univerzalni veliki kuvar“. Orginalno izdanje je nemačko i prvi put je izdat 1963, pa 67. Kod nas ga je štampala Mladinska knjiga iz Ljubljane u ćiriličnoj i latiničnoj verziji, prvi put 1969, pa 1979. I sve to u više izdanja. Spada u moje omiljene zato što je pravi ozbiljni kuvar, kuvar kojem je posvećen dugotrajan rad, kuvar koji ima obiman predgovor i poglavlja kroz koja možemo pratiti razvoj u spremanju hrane, vrsti namernci, načininima, razvoj u izgledu savremene kuhinje i sve tako… To je kuvar iz kategorije onoga što zovemo Patin kuvar.

Na moje veliko zaprepašćenje moja majka ga nikada nije kupila, iako sam od nje nasledila kolekcionarsku pasiju prema kuvarima (a i iste te kuvare), tako da smo ga pozajmljivale od njene prijateljice. Posle sam ga ja pozajmljivala od svoje prijateljice (više ga nije bilo u prodavnicama) sve do momenta dok mi nije dojadilo da ga šetam tamo vamo i da prepisujem. Tada sam ga odnela u fotokopirnicu gde su ga iskopirali u boji i ukoričili – savršenstvo bez mane. Moja prijateljica posle toga razmišljala da i ona uradi to isto, kaže ova kopija izgleda bolje od njenog kuvara.

Fotokopija omota

Fotokopija omota

04

Nego, recept za Alzaški lonac:

Potrebno je:

250 gr mlevenog mesa po izboru, 250 gr pirinča, 1 crni luk, 3 supene kašike paradajz pirea, 1 dl crnog vina,

3 kašike kisele pavlake, 150-200 gr rendanog sira (poput Gaude, Trapisata, Ajdamera ili sl), so, biber, majčina dušica, svež peršun, ulje, puter.

Kako se sprema:

Na ulju propržimo sitno seckan crni luk, koliko da se zacakli. Izmaknemo i dodamo meso, promešamo pa dodamo paradajz pire i vratimo na malo smanjenu vatru da pržimo zajedno. Dodamo vino, dobro promešamo pa posolimo i pobiberimo po ukusu. Dodamo majčinu dušicu, promešamo i još malkoc propržimo sve zajedno. Ne suviše da ne bi isparila tečnost. Kada izmaknemo dodamo naseckan sveži peršun, poklopimo i ostavimo sa strane.

Posebno skuvamo pirinač sa malo soli i dovoljno vode. Pirinač može biti okruglog zrna (poput kočanskog) ili duguljastog (poput basmatija) sve zavisi šta ko više voli.

Kada je gotov pirinač u vatrostalnu ili zemljanu posudu ređamo prvo sloj pirinča pa meso, pa opet pirinač. Tri kašike kisele pavlake razumutimo sa kašikom ili dve mleka/vode/jogurta i prelijemo preko pirinča. Odozgore narendamo sir i stavimo listiće putera.

Zapečemo u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa da bude zlatasto/rumeno.

Napomena:

S obzirom da ima tendenciju da curi i da se preliva iz posude dobro je staviti na pleh kako ne bi kapalo po rerni.

02

06

Fotografije – Majda Sikošek

  • 24
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *